lokale overheid & democratie

Besluiten mogen nooit genomen worden vanuit een ivoren toren, dat hoort in samenwerking te gebeuren met de denkkracht die bij onze inwoners, bedrijven en andere samenwerkingspartners aanwezig is. We dagen de inwoner dan ook uit zijn of haar stem te laten horen in de lokale democratie. De opgaven waar we momenteel voor staan, kunnen niet anders dan in samenspraak met inwoners, professionals en ondernemers opgepakt worden. Dat vraagt enerzijds een betrokken houding van inwoners en lef van zowel de inwoners, het ambtelijk apparaat, het college als de raad. Anderzijds dient de gemeente voorwaarden te scheppen, zodat mensen met beperkingen ook mee kunnen doen.

Als overheid heb je de taak op zoek te gaan naar het grootste algemeen belang. Dit betekent dat inspraak niet inhoudt dat een individu het voor het zeggen heeft, maar dat we samen op zoek gaan naar een gedragen compromis. Met elkaar stellen we daarvoor kaders op zodat ieders speelruimte helder is. Laten we vanuit gezamenlijkheid de lokale democratie verder vorm en inhoud geven.

Start bij beleidsvorming vanuit het perspectief van mensen met een beperking, betrek ervaringsdeskundigen hierbij en toets al het beleid aan het VN-verdrag handicap. Het moet de ambitie van de gemeente zijn om passende ondersteuning te bieden die aansluit bij de wensen en behoeften van de inwoner.

De Dongense VVD wil dat de gemeenteraad zijn onafhankelijke rol pakt en bewaakt dat het college de juiste dingen doet. De goede dingen doen voor Dongen is een teamprestatie. Inwoners, ondernemers, ketenpartners, gemeenteraad en college werken daar samen aan. Allemaal staan we voor hetzelfde gemeenschappelijke doel.

Het takenpakket van de gemeente is de afgelopen jaren veel breder geworden. Om dit als kleinere gemeente aan te kunnen, is het voor de Dongense VVD van belang goed samen te werken in de regio. We benutten de kwaliteiten in de regio en we lenen expertise uit en in aan buurtgemeentes om samen sterker te staan.

Ook onze verenigingen krijgen steeds meer te maken met serieuze uitdagingen, of dit nu gaat om vrijwilligers of om zaken voor het bestuur het organiseren van de vereniging is veranderd. De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is zo’n verandering waar elke vereniging mee te maken heeft. De eigen verantwoordelijkheid van de besturen staat daarbij voorop. Echter, de gemeente kan hier in ondersteunen door kennis te delen met de verschillende besturen over een goede governancestructuur. De Dongense VVD wil de besturen ondersteunen om te professionaliseren en zich klaar te maken voor de toekomst.