economie & ondernemen

De Dongense economie is opgebouwd uit diverse sectoren. Naast het Midden en Klein Bedrijf en enkele toonaangevende grote bedrijven bestaat het uit een diversiteit aan agrarische bedrijven, detailhandel, horeca, recreatie en zorgbedrijven. Een dynamische lokale economie, is belangrijk voor de werkgelegenheid. Dat vraagt ruimte voor ondernemerschap en een gemeente die creatief, slagvaardig en flexibel omgaat met onze ondernemers. Wij denken daarbij vooral in kansen en mogelijkheden. Eén loket voor ondernemers waar ze met al hun vragen terecht kunnen is daarbij belangrijk. 

Onze samenleving, arbeidsmarkt en economie veranderen snel en dat heeft invloed op zo'n beetje alle sectoren in onze gemeente: winkeliers worden geraakt door de snelle groei van het online winkelen en er is concurrentie van bijvoorbeeld winkelcentra en meubelboulevards in Tilburg, Breda, Oosterhout en Waalwijk. Horecaondernemers en supermarkten zien de opkomst van thuisbezorging. Een goed en divers lokaal aanbod van winkels en horeca is van groot belang voor de leefbaarheid van de gemeente Dongen.

De recreatiesector is nog relatief klein in onze gemeente. Hier liggen groeikansen die we willen benutten. Voor leegstand van winkel- en bedrijfspanden zoeken we naar creatieve oplossingen, zoals herontwikkeling voor woningbouw of nieuwe bedrijfsactiviteiten in bijvoorbeeld zorg, cultuur, recreatie. Zo dragen we bij aan de leefbaarheid van onze gemeente, aantrekkelijkheid van ons centrum en creëren we lokale werkgelegenheid.

De landbouwondernemingen in Dongen leveren een belangrijke bijdrage aan zowel de economie als de natuur en de inrichting van het buitengebied. Deze sector verdient in onze van oorsprong agrarische gemeente ruimte voor gewenste ontwikkelingen. We moeten zuinig zijn op landbouwgronden.

Hoewel groei beperkt mogelijk is, ligt er met innovatie en verbreding van activiteiten een gezonde toekomst. We streven naar:

·             De sector in natuurbeheer een belangrijkere rol te geven

·             Initiatieven in de nieuwe omgevingswet 

·             Hergebruik en herbestemming van niet meer in gebruik zijn de agrarische bedrijfsruimten

·             Geen inzet voor zonnepanelen op het land, maar zoveel mogelijk op daken