veiligheid & recht

Veilig over straat, niet bang zijn om je hond uit te laten in het donker, veilig op vakantie kunnen en weten dat alle spullen nog veilig thuis liggen bij terugkomst. Het gevoel van veiligheid is voor iedereen anders, maar wel belangrijk. Samen zorgen we voor een veilig Dongen. Dat kan door het melden van een verdachte situatie of het aanspreken van elkaar op ongewenst gedrag. 

 Een toeziend oog verkleint het aantal inbraken en de sociale controle in een wijk draagt bij aan een veilige wijk. De Dongense VVD wil inzetten op preventieacties, alertheid en bewustwording binnen onze kernen. De gemeente zet in op landelijke acties en kan gebruik maken van de tools van Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) om extra aandacht te besteden aan het onderwerp. Wij willen heldere communicatie naar iedereen in Dongen over wat men moet doen bij een verdachte situatie, misdrijf of een onveilig gevoel. Op deze manier werkt de Dongense VVD aan een grotere pakkans.

 De Dongense VVD staat voor zichtbare veiligheid. Onze Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA) moeten waarneembaar zijn voor iedereen. De BOA moet zich in kunnen zetten voor het veiligheidsgevoel van de inwoner en niet bezig zijn met administratieve afwikkelingen van een verkeerd geplaatste vuilniszak. De BOA van Dongen moet zichtbaar, bekend én buiten zijn. Wij willen ervoor zorgen dat de BOA het gevoel van veiligheid kan waarborgen en het vertrouwelijk aanspreekpunt is voor iedere inwoner. Ook wil de Dongense VVD inzetten op het uitbreiden van de studenten op de afdeling veiligheid. Met deze uitbreiding bieden we jonge handhavers de mogelijkheid om ervaring op te doen en kan het team veiligheid in Dongen verder werken aan een veilig Dongen. 

 Brabant staat bekend om veel dingen waar we trots op zijn. Criminaliteit en drugs zijn thema’s waar we niet trots op zijn. Bedrijven in het buitengebied hebben te maken met ondermijning. De Dongense VVD wil de criminelen keihard aanpakken door samen met de politie en veiligheidsregio op te trekken. Wij willen onze ondernemers ondersteunen wanneer ze te maken hebben met ondermijning. Door de drempel te verlagen van melden kunnen wij de ondernemers een helpende hand bieden. Ook wanneer men een verdachte situatie wil melden van zaken binnen hun onderneming of vastgoed moet de gemeente een adviserende rol nemen voor de ondernemer.