zorg & gezondheid

De Dongense VVD staat voor een meer inclusieve samenleving: een samenleving waarin inwoners zoveel mogelijk mee kunnen doen, hun eigen verantwoordelijkheid hebben en hun steentje bij kunnen dragen. Als het tegenzit, probeer je zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan. Waar dat kan, met steun en hulp van familie of vrienden. Maar soms is er meer nodig om deel te kunnen blijven nemen. Zeker als je (tijdelijk) geen werk hebt of er zorg nodig is. Wij zijn voor ‘zelf doen waar het kan en hulp bieden waar dat nodig is’.

Zorg is een groot goed en meestal is de kwaliteit van hoog niveau. Gelukkig maar, zeker als je zorg nodig hebt. Wel zijn er de nodige uitdagingen op dit vlak, zoals de oneigenlijke winsten van bepaalde zorgverleners, de zogenaamde zorgcowboys. Goede en liefdevolle zorg, waarbij de patiënt centraal staat, is het doel. De gezondheid en welzijn van onze dierbaren moet voorop staan. De Dongense VVD wil dat zorgverleners worden gecontroleerd op zowel doel- als rechtmatigheid. Zorg wordt ingezet, als het zelf niet lukt en de mogelijkheden van het netwerk van een persoon ontbreekt. Om de noodzakelijk zorg betaalbaar te houden, is de Dongense VVD kritisch op de te leveren zorg. Iedere zorgeuro moet wel ergens vandaan komen.


Zorg is er voor mensen die het nodig hebben. Sommige mensen krijgen nu soms te weinig omdat er zoveel zorg gevraagd wordt. We zien ook, dat de vraag en inzet van zorg een consumptieartikel lijkt te zijn geworden. En dat vinden wij geen goede zaak. 

 

De gemeentelijke oplopende zorgkosten voor WMO en Jeugdzorg zijn zorgelijk. We moeten samen onderkennen, dat die huidige druk op de zorg niet houdbaar is. Zeker niet als we ook kijken naar de toekomst. Dan bereikt een grote groep inwoners van onze gemeente de pensioengerechtigde leeftijd en zal de vraag naar WMO gefinancierde zorg nog verder oplopen.


Voor het vinden van een oplossing hebben we elkaar nodig. De Dongense VVD wil een brede maatschappelijke discussie starten, over hoe de benodigde- en betaalbare zorg binnen Dongen en in de regio eruit moet zien. Dit is misschien een gevoelig onderwerp, maar we moeten hier goed over nadenken. Wij ontkomen niet aan het maken van scherpe en duidelijke keuzes voor de toekomstige zorg. Die verantwoordelijkheid neemt de Dongense VVD. Dat doen we voor het behoud van een betaalbaar vangnet voor onze inwoners. We zien kansen voor nog betere samenwerking tussen gemeente, ondernemers, zorg, onderwijs, sport en cultuur.


De Dongense VVD wil om die reden de succesvolle maatschappelijke voorzieningen toegankelijk houden. Het behoud van het AutoMaatje is één van deze voorzieningen die zowel in sociaal als financieel opzicht een succes is. Want ouderen en mensen met een beperking moeten (zelfstandig) kunnen reizen. Zo dragen we bij aan de bewegingsvrijheid van alle inwoners. Daarnaast moeten we oog hebben voor de digitale kloof van senioren en andere minder geschoolde en/of geletterde mensen. Want mee kunnen blijven doen, is ons uitgangspunt.


Dongen is een dorp voor iedereen, voor jong en oud. ‘De jeugd heeft de toekomst’ wordt vaak gezegd, maar dan moeten we dit ook serieus nemen. Daarom stimuleren we initiatieven van en voor jongeren. Onze jongeren moeten ook het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van Dongen. Dit realiseren we door voor alle leeftijden voorzieningen te bieden. Van de speeltuin tot de starterswoning en van onderwijs tot een plek om met je vrienden of vriendinnen te chillen: Dongen moet er zijn voor iedereen.

De Dongense VVD is trots op de vele welzijnsinstellingen die onze gemeente rijk is. Zowel door professionals, door vrijwilligers of een mix hiervan wordt veel goed werk gedaan. Voor de Dongense VVD is deze inzet noodzakelijk om het welzijn van onze inwoners te ondersteunen. 

Een goede samenwerking tussen al deze partijen, maar ook met andere zorginstellingen, huisartsen en gemeente is daarvoor noodzakelijk. Het doorgroeien naar een dorpsteam als instrument hierbij, vinden wij een heel goed plan.