wonen & vervoer

In Dongen zijn wij voor het realiseren van een gevarieerde woningvoorraad waarin voor de lange termijn aan een behoefte wordt voldaan. Wij staan voor het realiseren van cultuurrijke wijken. Waar koop- huur- en sociale woningbouw samen de wijk vormen en waar ruimte is om elkaar te ontmoeten. Dit zorgt tevens voor doorstroom en een gezonde woningmarkt en dat is precies hoe het werkt in een tijd van schaarste. Kortom, er moet voor ieder wat wils zijn!


Deze tijd vraagt om flexibel en anders bouwen. Voor de materiaalkeuze bijvoorbeeld kiezen we voor herbruikbaar materiaal, gerecycled materiaal en/of natuurlijk materiaal. Wij staan voor ‘flexgoed’. Dat is een flexibele manier van bouwen, zodat het ‘vastgoed’ als het ware kan meebewegen met de behoeften op de woningmarkt. Dit is gezien de toenemende vraag van zowel jongeren als senioren echt nodig. Deze manier van bouwen zorgt mede voor een woningvoorraad waarbij doorstromen mogelijk is. We willen daarbij zo weinig mogelijk regels, zodat de doorlooptijd van de bouwvergunning tot de start van de bouw wordt verkort.


Wanneer de jong volwassenen gaan studeren buiten Dongen is de verleiding groot om buiten het dorp te gaan wonen. We moeten ervoor zorgen dat de jeugd binnen Dongen de mogelijkheid heeft om zelfstandig te wonen in de vorm die het beste bij hen past. De Dongense VVD wil inzetten op bouwen voor studenten, starters en eenpersoonswoningen. Door een gezonde mix van woningen kunnen we ons dorp gezond houden voor de toekomst. 


De Dongense VVD bereidt zich ook voor op de steeds groter wordende groep senioren. Senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dat juichen wij toe. Dongen moet daarom voldoende aanbod hebben van flexibel te gebruiken woningen. De Dongense VVD biedt daarnaast ruimte voor alternatieve woonvormen. Toegankelijkheid en begaanbaarheid zijn daarbij belangrijk. Zo kunnen senioren zelfstandig gaan en staan waar zij willen. 

 

Iedere Dongenaar wil graag dat zijn pakketje op tijd bezorgd wordt en is blij met de Poolse aannemer die het huis komt verbouwen. De schaarste op de arbeidsmarkt is bij iedereen bekend. Met elkaar hebben we de opdracht om de arbeidsmigranten die met en voor ons het werk doen op een prettige en veilige manier te huisvesten. Wij zijn van mening dat het goed is om grotere groepen te huisvesten aan de rand van ons dorp en niet in ons dorp. Zo kunnen we opeen verantwoorde manier aan de regionale opdracht voldoen. Samen vormen de arbeidsmigranten een eigen gemeenschap met een eigen ritme en routines. Wij willen dat er opgetreden wordt tegen de huisjesmelkers die de arbeidsmigranten uitbuiten en waardoor de kans op overlast wordt vergroot. 

 

Tenslotte zien we dat er ook een vraag is op het gebied van het huisvesten van statushouders. Wij nemen de verantwoordelijkheid, maar de positie van de Dongenaar en starter mag niet in het gedrang komen.

 

Per 1 juli 2022 gaat de nieuwe omgevingswet in. Dit betekent dat Dongen in 2022 moet aansluiten op het digitaal stelsel omgevingswet (DSO). Ook draagt het Rijk tegelijk met de invoering van de omgevingswet een groot aantal regels over de fysieke leefomgeving over met een bruidsschat. Wij kunnen zelf de regels uit de bruidsschat aanpassen aan de lokale situatie. De Dongense VVD vindt het belangrijk dat de regels zo worden aangepast dat er een eenvoudig systeem met regels en afspraken ontstaat waar inwoners van onze gemeente lol van hebben en geen last. Daarnaast vinden wij het stellen van heldere kaders belangrijk zodat het speelveld voor iedereen bekend is. 


Start beleidsvorming mede vanuit het perspectief van mensen met een beperking, betrek ervaringsdeskundigen hierbij en toets al het beleid aan het VN-verdrag handicap. Het moet de ambitie van de gemeente zijn een omgeving te bouwen die aansluit bij de wensen en behoeften van alle inwoners. Een toegankelijke gemeente voor iedereen.