huishoudboekje op orde!

De financiële positie van de gemeente Dongen is zwak en daardoor kwetsbaar. We hebben weinig eigen vermogen en veel schulden. Daardoor is er te weinig ruimte om financiële tegenvallers op te vangen. Iedere investering in bijvoorbeeld onderwijsgebouwen, een weg, de buitenruimte of (sport)accommodaties moet zorgvuldig afgewogen worden. Lang niet alles wat we willen, kunnen we realiseren. Ondertussen horen de lokale belastingen van de gemeenten Dongen tot de hogere van Noord-Brabant. Dit is niet houdbaar!

De Dongense VVD wil toewerken naar een gezonde financiële positie zonder de burger nog meer op kosten te jagen. Dat vergt dat we scherpe keuzes maken. De gemeente Dongen kan niet alles doen wat iedereen wil. En we willen niet nóg meer schuld op ons nemen en zo de rekening naar de toekomst schuiven. Dan worden de problemen alleen maar groter. We werken met gemeenschapsgeld, dat betekent dat we kritisch moeten kijken naar elke euro die wordt uitgegeven: Heeft de ontvanger er recht op? Is het echt nodig? Zijn er betere of goedkopere alternatieven? Zijn we voldoende kostenbewust?

 

Wanneer we geld investeren in bijvoorbeeld ontwikkeling van woningbouw, verbetering van maatschappelijke ondersteuning, veiligheid op straat enz. dan is de vraag: Bereiken we daadwerkelijk wat we willen? Zo niet, hoe sturen we dan bij? Wat zijn toekomstige risico's of onzekerheden? Als we een probleem willen oplossen, hoe voorkomen we dan dat we een nieuw probleem veroorzaken?

 

We willen dat onze gemeente iedere euro van ons gemeenschapsgeld voor haar inwoners nuttig besteedt. Partners met wie de gemeente samenwerkt bijvoorbeeld in de jeugdzorg, spreken we daarop aan. Ons doel daarbij is zo goed mogelijk werk afleveren, daarbij effectief zijn en zo goedkoop mogelijk.

 

Om onze positie te versterken streeft de Dongense VVD ernaar dat de gemeente Dongen de komende jaren 1 minimaal miljoen euro per jaar op haar begroting reserveert voor de opbouw van de algemene reserve. Met dit opbouwen van ons eigen vermogen verlagen we de betalingsrisico’s in de toekomst. Voor de Dongense VVD is er een absoluut plafond van de schuld die wij aangaan 130% van de begroting. Boven deze grens bevindt de gemeente zich in een hoog risicogebied. Dat willen we voorkomen. Zo maken we ons sterk om ook in de toekomst de noodzakelijke grote investeringen te kunnen doen.