klimaat & duurzaamheid

Klimaatverandering schept verantwoordelijkheden maar biedt ook kansen voor onze economie en werkgelegenheid. De Dongense VVD gelooft in de kracht van innovatie en ondernemerschap bij het aanpakken van de energietransitie. Omdat verduurzaming vaak complex is, streven we als gemeente naar intensief samenwerken met andere gemeenten, de provincie en het bedrijfsleven.

Verduurzamen kost geld, maar het levert nog meer op als je het slim aanpakt. We gaan aan de slag met de energietransitie en willen helpen het stikstofprobleem op te lossen. Ondernemers en agrariĆ«rs helpen we hun bedrijfsvoering te verduurzamen. De Dongense VVD wil onze inwoners ondersteunen bij het verminderen van hun energieverbruik. Dat is beter voor het klimaat en uiteindelijk ook voor onze portemonnee. Dit gaan we niet doen door de lasten te verzwaren, maar door slim te investeren. 

 

We willen meer zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfspanden. We willen voldoende laadpalen in de dorpskernen voor alle soorten elektrische voertuigen. Op alle overheidsniveaus zijn subsidieregelingen, financieringsregelingen en fiscale faciliteiten beschikbaar. We willen onze lokale ondernemers helpen deze optimaal in te zetten om hun bedrijf te verduurzamen. Wat we niet willen, is de inwoner gebruiken als proefkonijn. Nieuwe technologieƫn moeten grondig getest en bewezen zijn, voordat ze grootschalig worden toegepast. In de Beljaart hebben we gezien hoe technisch complex en riskant bijvoorbeeld warmte-koude opslag is. Daarnaast willen we niet ons prachtige Brabantse landschap niet vol zetten met windmolens.

 

De milieustraat is er alleen voor de inwoners van de Gemeente Dongen. De invoering van het pasjessysteem is daarom ook een lang gekoesterde wens van de Dongense VVD. Het verwerken van afvalstromen kost steeds meer en daarom is het van belang dat afvalscheiding gestimuleerd wordt. Nagedacht kan worden aan omgekeerd inzamelen en het restafval niet meer huis aan huis ophalen maar dat dit naar verzamelcontainers gebracht dient te worden. Deze maatregelen zijn ook bedoeld om de verhoging van de afvalstoffenheffing binnen de perken te houden. Er dienen prestatie-indicatoren opgesteld te worden waarmee het terugdringen van de hoeveelheid restafval gemonitord kan worden tot 30 kilogram per persoon in 2025.